Submenu

Hellingbanen Gerrit Krolbrug op vrijdag 12 januari 2024 open

14-12-2023
579 keer bekeken

De aanleg van de hellingbanen bij de Gerrit Krolbrug verloopt volgens planning. De hellingbanen gaan op vrijdag 12 januari 2024 om 11:00 uur open voor fietsers en voetgangers.

Komende week bouwen we de hellingbanen af. Nadat de bouw van de steigers is afgerond, plaatsen we de verlichting, leuning en de belijning. Ook zorgen we ervoor dat de bestrating aansluit op de hellingbanen. Tot slot ruimen we alle bouwmaterialen weer op. Daarna kunnen we de hellingbanen openen en kan iedereen over de brug. Tijdens de kerstvakantie wordt er niet gewerkt aan de hellingbanen.

De openstelling is nu voorzien op vrijdag 12 januari 2024. Deze datum is onder voorbehoud dat de weersomstandigheden zodanig zijn dat er kan worden gewerkt.   

Omleiding

De afgelopen periode hebben fietsers gebruik gemaakt van de omleidingsroute. Op de fiets- loopbrug die open is, volgen de fietsers goed de aanwijzingen op om rechts te houden. Ook geven ze elkaar de ruimte. Daardoor is de doorstroming van het fietsverkeer tot nu goed verlopen.  

Tot de openstelling van de hellingbanen is er één fiets-loopbrug open. Fietsers krijgen het advies gebruik te maken van de omleidingsroutes over de Noordzeebrug en de Oostersluis. Brommers en scooters kunnen niet meer gebruikmaken van de Gerrit Krolbrug. Bekijk hieronder de omleiding op de kaart van Groningen Bereikbaar.

De omleiding tijdens de aanleg van de hellingbanen. Afbeelding: Groningen Bereikbaar

Na openstelling van de hellingbanen zullen nog twee weken verkeersregelaars aanwezig zijn om de fietsers te helpen en aanwijzingen te geven. 

Hellingbanen blijven tot start bouw nieuwe Gerrit Krolbrug

De hellingbanen worden opgebouwd als steigerconstructie met stroeve kunststofplaten als wegdek. Ze sluiten aan op de bestaande wegen aan de stadse- en de Ommelandse kant. Met deze oplossing zorgen Rijkswaterstaat en de gemeente Groningen ervoor dat de route weer te fietsen is en makkelijker te passeren voor mensen die minder mobiel zijn. De hellingbanen blijven in gebruik totdat de bouw van de nieuwe brug medio 2026 van start gaat.

Verbetering fiets-loopbrug

De Gerrit Krolbrug is op 15 mei 2021 aangevaren en onherstelbaar beschadigd. Sindsdien kunnen fietsers en wandelaars alleen nog via de fiets-loopbruggen het kanaal oversteken. Dit is geen ideale situatie. Zeker niet voor minder mobiele mensen. De minister van Infrastructuur en Waterstaat besloot daarom dat er een verbetering komt door bij één van de huidige fiets-loopbruggen de trappen te vervangen door hellingbanen. 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen