Herstel brug Schuilenburg

Herstel brug Schuilenburg

Waarom

  • Brug Schuilenburg is op 3 februari 2024 aangevaren.
  • De brug heeft door de aanvaring flinke schade opgelopen.
  • Rijkswaterstaat gaat de brug herstellen. Dit duurt tot eind 2024.

Herstel brug Schuilenburg

Brug Schuilenburg is door de aanvaring op 3 februari 2024 flink beschadigd en daardoor afgesloten voor alle verkeer. Na het bepalen van de schade is duidelijk geworden dat de brug voor noodzakelijke reparatie tot eind 2024 wordt gestremd. De brug moet naar een werf worden afgevoerd om de schade goed en veilig te kunnen herstellen. De stremming levert helaas flinke hinder op voor de omgeving. 

Schade aan brug

De schade aan de brug is groot. Dit komt omdat de brug tijdens de aanvaring in zijn ‘rustpositie’ lag. In deze positie is de brug op twee plaatsen vergrendeld. Door de aanvaring is de brug ‘gedwongen’ geopend. De volledige aandrijving en bewegingswerk van de brug zijn zo erg beschadigd dat deze bijna volledig vernieuwd moeten worden. Dit geldt ook voor het opzetwerk. Deze is van de brug afgeschoven en lag in het water. Ook de hoofdligger is behoorlijk vervormd en deels gescheurd. Dit moeten we herstellen om de brug weer veilig te kunnen gebruiken.

Planning en aanpak

Vanaf maandag 1 juli starten we met het loskoppelen van de brug. Bouten en de elektronica worden zover dit mogelijk is losgekoppeld.

Op maandag 8 juli zetten we een torenkraan van 65 meter en een ponton neer bij brug Schuilenburg. De torenkraan wordt geplaatst aan de zuidzijde van de Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl, dus aan de kant van Eastermar.

Op dinsdag 9 juli halen we de brug eruit en is de vaarweg de gehele dag gestremd. De brug halen we eruit door de brug te vijzelen (omhoog te brengen). Vervolgens schuiven we er een railsysteem onder. Daarna varen we de brug door een mammoet ponton naar de werf voor reparatie.

Op de werf voeren we de verschillende reparaties uit. Daarnaast moeten we op de locatie van de brug zelf een aantal reparaties uitvoeren, bijvoorbeeld aan de landhoofden.

Aan het eind van het jaar hijsen we de brug weer op zijn plek en voeren we de laatste werkzaamheden op locatie uit. Na alle reparaties voeren we nog een aantal tests uit. Daarna kunnen we, als alles volgens planning gaat, de brug eind december weer in gebruik kunnen nemen.

Hinder

Automobilisten, fietsers en voetgangers kunnen niet over brug Schuilenburg. Verkeer wordt omgeleid via Kootstertille. De vaarweg is wel vrij voor het scheepvaartverkeer.

Alternatief vervoer

Rijkswaterstaat heeft aan omwonenden alternatief vervoer aangeboden op basis van maatwerk voor urgente gevallen. Tijdens het herstel van de brug worden e-bikes uitgeleend en in een aantal gevallen kan gebruik worden gemaakt van taxi vervoer.  

Handige links

Bekijk onderstaande links over meer informatie.

 

Nieuws

    Cookie-instellingen