Submenu

Aangevaren Gerrit Krolbrug naar werf voor onderzoek

Gerrit Krolbrug
10-08-2021
843 keer bekeken

Rijkswaterstaat treft vanaf maandag 16 augustus voorbereidingen om het beweegbare deel van de Gerrit Krolbrug in Groningen uit het water te tillen en te vervoeren naar de werf van Rusthoven elders in de stad.

Door het uittillen van de brug kunnen de vaste loop-fietsbruggen bij de Gerrit Krolbrug in het weekend van 28 en 29 augustus en 4 en 5 september niet gebruikt worden. Hiervoor zijn diverse omleidingsroutes in de stad uitgezet.

Nadat de Gerrit Krolbrug in de nacht van zaterdag 15 mei 2021 werd aangevaren, bleek de brug dusdanig beschadigd dat deze niet meer dicht kon. Door het beweegbare deel van de brug naar de kant te schuiven werd de vaarweg weer toegankelijk gemaakt voor het scheepvaartverkeer. Om te kunnen bepalen of het beweegbare deel van de Gerrit Krolbrug hersteld kan worden, is nader onderzoek nodig.

Dit onderzoek is niet mogelijk op de huidige locatie. Daarom worden de brugdelen in het weekend van 28 en 29 augustus en 4 en 5 september opgetild en over het water naar de werf van Rusthoven vervoerd. Vanaf maandag 16 augustus worden er diverse voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Hiervan hebben de fietsers en voetgangers geen last.

Omleidingsroutes

Sinds de aanvaring kan het autoverkeer geen gebruik meer maken van de Gerrit Krolbrug om het Van Starkenborghkanaal te passeren. Dat verkeer wordt via diverse routes omgeleid.

De hoge vaste fiets-loopbruggen zijn onbeschadigd gebleven en nog steeds in gebruik. Tijdens de uithijswerkzaamheden op 28 en 29 augustus en 4 en 5 september zijn echter ook de fiets-loopbruggen gestremd. Dit is noodzakelijk vanwege de veiligheid van de gebruikers en het werkpersoneel. Daarom gelden er in dit weekend ook omleidingsroutes voor fietsers en voetgangers die met borden in de stad zijn aangegeven. Ook tijdens deze korte volledige stremming is het voor minder validen mogelijk om via een gratis shuttlebus aan de andere kant van het kanaal te komen. De gemeente Groningen heeft vanaf eind juli adviesroutes geplaatst om te grote drukte voor de fietsbruggen bij de start van het schooljaar te voorkomen.

Stremming

Afsluiting oostelijke loopbrug

Zaterdag 28 augustus 14:00 uur tot zondag 29 augustus 12:00 uur

Zaterdag 4 september 07:00 uur tot zondag 5 september 12:00 uur

Afsluiting westelijke loopbrug

Zaterdag 28 augustus 19:00 uur tot zondag 29 augustus 09:00 uur

Zaterdag 4 september 17:00 uur tot zondag 5 september 09:00 uur

Let op! Dit betekent een gehele stremming van de fiets-loopbruggen van zaterdag 28 augustus 19:00 uur tot zondag 29 augustus 09:00 uur en van zaterdag 4 september 17:00 uur tot zondag 5 september 09:00 uur.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen