Submenu

Driebondsbrug meerdere keren afgesloten in november en december

17-11-2023
860 keer bekeken 0 reacties

De Driebondsbrug in Groningen is in november en december een aantal keren afgesloten vanwege werkzaamheden aan de automatisering voor de bediening van de brug.

De werkzaamheden zijn onderdeel van het nieuwe bedienings- en besturingssysteem voor de Driebondsbrug. Hiervoor worden de panelen voor de automatisering vervangen. Ook worden er extra veiligheidsfuncties voor een aantal installaties aangepast, waardoor er op diverse locatie in de brugkelders bekabelingswerkzaamheden worden uitgevoerd. Daarna moet de nieuwe automatisering getest worden en dit levert hinder op voor het wegverkeer.

Hinder

  • Maandag 20 november t/m donderdag 30 november (met uitzondering van zaterdag 25 en zondag 26 november) zijn er tussen 09:00 en 15:00 uur diverse halve rijbaan afzettingen.
  • Woensdag 6 december t/m vrijdag 8 december zijn er tussen 09:00 en 15:00 uur diverse halve rijbaan afzettingen.
  • Maandag 11 december t/m vrijdag 15 december is elke avond en nacht tussen 19:00 en 06:00 uur de Driebondsbrug in zijn geheel afgesloten voor het verkeer.

Omleiding

Tijdens de afsluitingen wordt het verkeer omgeleid via de Oostersluis en Borgbrug. De omleiding is hieronder in de kaart van Groningen Bereikbaar te zien.

De omleiding in beeld. Afbeelding: Groningen Bereikbaar
De omleiding in beeld. Afbeelding: Groningen Bereikbaar

Normale bediening Driebondsbrug weer mogelijk

Sinds 17 februari 2022 wordt de Driebondsbrug over het Eemskanaal niet meer regulier bediend. Uit testen en daarop volgend nader onderzoek begin februari is gebleken dat de software die de bediening aanstuurt, niet goed werkt. Reden voor Rijkswaterstaat te stoppen met de normale bediening en over te gaan op bediening op afspraak voor bijzondere transporten en zeevaart. Na de werkzaamheden in november en december is volgens verwachting in het eerste kwartaal van 2024 de reguliere bediening van de Driebondsbrug weer mogelijk.

Bediening op afstand al enige tijd niet mogelijk

De bediening op afstand is al enige tijd niet mogelijk. Sinds 17 februari 2022 wordt de Driebondsbrug over het Eemskanaal niet meer regulier bediend. Uit testen en daarop volgend nader onderzoek begin februari 2022 is gebleken dat de software die de bediening aanstuurt, niet goed werkt. 

Na het instellen van een projectteam is achter de schermen veel werk verzet. Een ontwerpteam op het gebied van werktuigbouwkundig en industriƫle automatisering is in het najaar van 2022 aan de slag gegaan met het ontwerpen van een nieuw en veilig bediening- en besturingssysteem. Hierbij is het team tegen extreem lange levertijden aangelopen voor cruciale onderdelen zoals: frequentievormers, sensoren en veiligheidskaarten. In september 2023 is het ontwerp vrij gegeven en is gestart met de panelenbouw en het aanpassen en inspecteren van de bruginstallaties.

De ombouw is in drie maanden gerealiseerd en is naar verwachting op 16 december gereed. Bij het ombouwen moet gedacht worden aan werktuigbouwkundige aanpassingen, het plaatsen van bekabeling van de panelen en het afnemen van testen. Wanneer dit allemaal positief verloopt wordt de brug vrij gegeven voor lokale bediening. De bediening op afstand is weer mogelijk in het eerste kwartaal van 2024.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen