Submenu

Start baggerwerkzaamheden op de Hoofdvaarweg Lemmer- Delfzijl (HLD)

04-05-2023
479 keer bekeken 0 reacties

Vanaf maandag 8 mei laat Rijkswaterstaat baggerwerkzaamheden uitvoeren aan de Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl. In totaal wordt op zeven locaties langs het Prinses Margriet Kanaal, het Van Starkenborghkanaal en het Eemskanaal gebaggerd.

 

Vaarwegen slibben van nature aan. Zo is ook langs de gehele Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl de aanwezige sliblaag gegroeid en zijn ondieptes ontstaan. Om deze te herstellen, gaan we op verschillende locaties baggeren zodat er weer optimaal en veilig gebruik kan worden gemaakt van de vaarweg. Het scheepvaartverkeer ondervindt weinig hinder van de werkzaamheden. Op de locaties waar wordt gebaggerd, geldt tijdelijk een lagere vaarsnelheid en is het veroorzaken van golfslag verboden. De werkzaamheden duren tot het eind van deze zomer.

Waar wordt gebaggerd?

Ondiepte nabij Trijehûs. Start dinsdag 23 mei 7:00. Totaal 6 dagen. Einde baggeren dinsdag 30 mei 17:00. Bijzonderheden: scheepvaartbegeleiding aanwezig.

Periode 8 mei t/m 1 juli

Ondiepte nabij Twellingea. Start woensdag 10 mei 7:00. Totaal 8 dagen. Einde baggeren maandag 22 mei 17:00. Bijzonderheden: Scheepvaartbegeleiding aanwezig, 18 mei hemelvaartsdag.

 

Periode 8 mei t/m 1 juli

Ondiepte nabij Eibersburen. Start woensdag 31 mei 7:00. Totaal 3 dagen. Einde baggeren vrijdag 2 juni 17:00. Bijzonderheden: geen.

Periode 8 mei t/m 1 juli

Ondiepte nabij Meersloot

n.n.t.b.*

Ondiepte nabij Gaarkeuken OZ en WZ

n.n.t.b.

Ondiepte nabij Oostersluis WZ

n.n.t.b.

Ondiepte nabij Oostersluis OZ

n.n.t.b.

*) nog nader te bepalen

Hoe vinden de werkzaamheden plaats?

De baggerwerkzaamheden worden uitgevoerd met een kraanschip. Deze is voorzien van een hydraulische kraan. De vrijgekomen baggerspecie wordt rechtstreeks overgeslagen in splijtbakken die liggen afgemeerd aan het kraanschip. Wanneer het laadvermogen van de splijtbak is bereikt wordt de splijtbak door middel van een sleep/duwboot afgevoerd. De afgevoerde baggerspecie van de locaties Trijehûs, Eibersburen en Twellingea wordt afgevoerd naar het onderwaterdepot ‘Wijde Ee’ nabij Burgum.
 

 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen