Gerrit Krolbrug

Deze pontonbrug (schipbrug) lag over het Van Starkenborghkanaal in de stad Groningen. In mei 2021 is de pontonbrug zwaar beschadigd door een aanvaring van een tankschip.

De Gerrit Krolbrug is in 1936 tegelijk met het kanaal aangelegd. Rijkswaterstaat werkt samen met de gemeente Groningen aan een nieuwe Gerrit Krolbrug. De brug was ruim tachtig jaar oud en had last van storingen. Bovendien vraagt het gebruik van de Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl om een andere brug. In de nacht van zaterdag 15 mei 2021 is de Gerrit Krolbrug aangevaren door een schip. Na de aanvaring bleek de brug dusdanig beschadigd dat deze niet meer dicht kon. Door het beweegbare deel van de brug naar de kant te schuiven werd de vaarweg weer toegankelijk gemaakt voor het scheepvaartverkeer en kunnen fietsers en voetgangers momenteel alleen nog over de vaste fiets-loopbruggen.

De nieuwe Gerrit Krolbrug moet een veilige en vlotte verbinding zijn voor fietsers, voetgangers, automobilisten en andere gebruikers van de brug. Momenteel bevindt het project zich in de planuitwerkingsfase. De afgelopen jaren hebben Rijkswaterstaat en de gemeente Groningen onderzoek gedaan naar mogelijke varianten van de nieuwe brug. In december 2021 hebben de minister van Infrastructuur en Waterstaat en de Groningse gemeenteraad op basis van dit onderzoek een voorkeursvariant gekozen voor de nieuwe brug.

Lees hier meer over de planuitwerkingsfase van de Gerrit Krolbrug.

Afbeeldingen

Project

Op de kaart

Een momentje...
Cookie-instellingen