Submenu

Recreatievaarder

Klaas Oenema, opgegroeid in Sloten en een echte recreatievaarder samen met familie en vrienden.

Als recreatievaarder heb je geen haast. De bestemming is vaak onbekend en we zien wel wanneer we ergens aankomen. “Het is gewoon onbezorgd genieten”! Klaas Oenema, samen met vrouw, kinderen en honden, varen graag over de Nederlandse wateren.
 

Oorsprong

Opgegroeid in Sloten en veel zeilen op het Slotermeer of magneet vissen op de brug waar vroeger nog een klompje aan een touw hing. Vaak vielen er guldens naast het klompje, die konden dan mooi opgevist worden. Dit is van oudsher een Friese manier om bruggelden binnen te hengelen. Mijn vrouw is opgegroeid met watersport. Haar ouders hebben zelf hun boot gemaakt nog voordat de kinderen geboren waren.

 

'Mijn vrouw is opgegroeid met watersport'
 

Familie

Opa en oma varen veel. Ze gingen regelmatig een weekend weg met de boot. Later hebben wij zelf een boot gekocht “met als hoofddoel om opa en oma op te zoeken”. Nu gaan we vrijdagsavonds weg met de boot richting Sloten. Gaan we direct door of overnachten we op één van de meren. Dan gaan we zaterdag ’s ochtends naar opa en oma. Zondagochtend na ontbijt vertrekken we dan weer richting Leeuwarden.

 

Het kanaal

Vaak als we gaan varen moeten we over het Prinses Margrietkanaal, het kanaal door het Noorden waar beroepsvaart en recreatievaart gezamenlijk varen. “Wij wonen 800 a 900 meter van het Van Haringsmakanaal en we kunnen de beweging van de beroepsvaart hier zien”. Het is daarom van belang om goed op te letten als recreatievaarder. Als we allemaal rekening houden met elkaar, dan kunnen we er gezamenlijk onbezorgd varen.

 

'Hoofddoel om opa en oma op te zoeken'

Samen

Samen met vrienden zeilen we weleens, gezamenlijk hebben wij een wedstrijdvalk. Dan gaan we ook over het Prinses Margrietkanaal.  “Met de motor aan, richting Pikmeer Grou”. Als we willen gaan we soms met de kano’s de binnenstad van Leeuwarden in. Dit doen we dan samen met vrienden of met z’n twee.

“Als je zelf vaart is de kijk op het water heel anders”.  

Afbeeldingen

Cookie-instellingen