Driebondsbrug weer op afstand bedienbaar

21-02-2024
209 keer bekeken

De Driebondsbrug is sinds woensdag 21 februari 2024 weer op afstand bedienbaar. De brug werd gedurende twee jaar alleen op afroep bediend omdat de software van het bedienings- en besturingssysteem niet meer goed werkte.

In november en december 2023 hebben we werkzaamheden uitgevoerd om de automatisering weer op orde te krijgen. Daarna hebben we tests uitgevoerd en sinds 21 februari 2024 kan de brug weer op afstand bediend worden. 

Sinds 2022 geen reguliere bediening

Sinds 17 februari 2022 is de Driebondsbrug over het Eemskanaal niet meer regulier bediend. Uit testen en daarop volgend nader onderzoek begin februari 2022 is gebleken dat de software die de bediening aanstuurt, niet goed meer werkte. 

Na het instellen van een projectteam is achter de schermen veel werk verzet. Een ontwerpteam op het gebied van werktuigbouwkundig en industriƫle automatisering is in het najaar van 2022 aan de slag gegaan met het ontwerpen van een nieuw en veilig bediening- en besturingssysteem. Hierbij is het team tegen extreem lange levertijden aangelopen voor cruciale onderdelen zoals: frequentievormers, sensoren en veiligheidskaarten. In september 2023 is het ontwerp vrij gegeven en is gestart met de panelenbouw en het aanpassen en inspecteren van de bruginstallaties.

De ombouw van de techniek is in drie maanden gerealiseerd en was in december 2023 gereed. Bij het ombouwen moet gedacht worden aan werktuigbouwkundige aanpassingen, het plaatsen van bekabeling van de panelen en het afnemen van testen. 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen