Goede opkomst inloopmoment over versterking en vervanging brug Kootstertille

Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl 12-06-2024
118 keer bekeken 0 reacties

Op maandag 27 mei organiseerde Rijkswaterstaat een inloopmoment voor omwonenden van brug Kootstertille. De inloopavond vond plaats in MFA Tillehûs in Kootstertille van 19:00 uur tot 21:00 uur. Er kwamen ruim 60 bezoekers op af.

Tijdens de inloopavond konden bezoekers langs bij verschillende informatieposters en factsheets. Daarop stond informatie over de versterkingswerkzaamheden aan de huidige brug en de uitkomsten van het onderzoek naar de vervanging van de brug. Rijkswaterstaat, aannemer Oosterhof Holman en Antea Group stonden klaar om vragen te beantwoorden.

Versterking brug Kootstertille

In de maanden juni, juli en augustus 2024 wordt brug Kootstertille versterkt. De werkzaamheden worden uitgevoerd in 2 fases: 1) het aanbrengen van een staalconstructie en 2) het plaatsen van een nieuw brugdek. Het werk is nodig om de brug in goede conditie te houden tot de brug wordt vervangen. De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemer Oosterhof Holman Beton- en Waterbouw.

Tijdens fase 2 is het helaas nodig om brug Kootstertille volledig af te sluiten voor al het verkeer. Deze fase start op donderdag 22 augustus en duurt tot woensdag 4 september. Om de hinder in deze periode zo klein mogelijk te houden zetten we een pont in voor fietsers en voetgangers aan de oostzijde van de brug. De veiligheid van alle scheepvaartverkeer (dus ook de pont) wordt geborgd omdat er in die periode al scheepvaartbegeleiding aanwezig is. Vanaf woensdag 4 september kan al het verkeer weer zonder beperkingen over de brug.

Vervanging brug Kootstertille

Voor de vervanging van brug Kootstertille zijn drie opties: een beweegbare brug met een doorvaarthoogte van 7,4 meter, een vaste brug met een uitneembaar deel met een doorvaarthoogte van 9,1 meter, en een aquaduct. Op dit moment is de beweegbare brug met een doorvaarthoogte van 7,4 meter het advies voorkeursalternatief. Rijkswaterstaat wacht twee ontwikkelingen af voordat het besluit definitief wordt genomen.

Een aquaduct is een haalbaar alternatief als er overeenstemming tussen het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat en de provincie Fryslân wordt bereikt. Als de recreatieve vaarroute op het traject Burgumer mar – Zuidhorn wordt aangepast is ook een vaste brug met een uitneembaar deel voor bijzondere transporten met een doorvaarthoogte van 9,1 meter een kansrijke optie. Mochten deze ontwikkelingen niet voortzetten, dan wordt de huidige brug vervangen door een beweegbare brug met een doorvaarthoogte van 7,4 meter.

Wil je meer weten over de versterking en vervanging van brug Kootstertille? Neem dan een kijkje op de projectpagina. Bekijk hier het verslag van het inloopmoment en de factsheets.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen